Toen ik ontdekte dat 'boudoirfotografie' wel iets voor mij was, begon een proces van uitzoeken. De eerste jaren was dat vooral praktisch en technisch; licht, pose, locatie, hoe communiceren met je model...
Daarna ben ik wat dieper gaan graven en op zoek gegaan naar de betekenis achter mijn werk. Wat wil ik bijdragen? Waarom doe ik dit? Hoe kan ik mij onderscheiden? Hoe leg ik in mijn werk niet alleen het verhaal van de klant vast, maar ook een stukje van mezelf?
Ik leerde daar vooral uit dat ik niet meteen in het klassieke 'boudoirhokje' thuis hoorde. Mijn motivatie om vrouwen op hun kwetsbaarst te fotograferen is niet puur gebaseerd op seksualiteit en girlpower, maar wel op mijn ambitie om het lage zelfbeeld van vrouwen aan te pakken.
Vrouwen zijn experts in zelfkritiek, en stellen eisen aan zichzelf waar niemand aan kan voldoen. Die negativiteit wordt dan nog eens versterkt door de beelden die we allemaal dagelijks te verwerken krijgen, en de seksistische verwachtingen die vaak worden opgedrongen.
Ik merkte na een tijd dat veel van mijn klanten bij mij terecht kwamen omdat ze op een punt waren waarop ze daaruit wilden breken. Vaak na een belangrijke ervaring in hun leven, maar evenwel omdat hun emmertje van zelfkritiek overstroomde en er iets moest veranderen.
Een lichaam is een heel krachtig instrument. In mijn werk is het lichaam vaak de kroon op het werk van het leven dat je al geleid hebt. Een afsluiting van een hoofdstuk. Wat echter nog interessanter kan zijn, is dat je je lichaam kan aanwenden als communicatiemiddel. Een Body & Soul sessie kan dienen als een boodschap voor het leven dat nog moet komen. Een brief naar jezelf vol bewondering, liefde, aanvaarding en loslaten.
Die verschillende aspecten; de evolutie van je lichaam en ziel, de aard van de verbinding met je eigen lijf en het verhaal daarachter vind ik het boeiendste aspect aan mijn werk. Ik leg het lichaam vast en daag de ziel uit tot nadenken.
Ergens had ik toch het gevoel dat ik half werk deed. Al die mooie verhalen die ik te horen kreeg tijdens de sessies, de ervaring die ik beleefde van achter mijn camera, vond ik minstens even belangrijk als de beelden die ik als eindresultaat afleverde. Luisteren naar verhalen van lotgenoten is voor mij altijd een krachtig instrument tot zelfrelativering geweest, en die ervaring wilde ik ook delen.
Zo werden beeld en verhaal onlosmakelijk met elkaar verbonden en ontstond het idee van de Soulstories. Verhalen van vrouwen die op dat kantelpunt staan, in combinatie met de beelden waar die kracht uit af te lezen valt.
Body + Soul = Woman.
Visagie: Evara Collin
Mix: Tiny Voices
Foto, Video en Montage: Myra Fotografie