Myra Fotografie, Portret en Boudoir fotografe Gent

I do & I better don't - I want to share some love!

myra olislaegersComment

Met hulp van Ine van Studio Lala waagde ik me aan een reeks 'echte' blogposts, per uitzondering met meer dan een paar begeleidende zinnetjes... De posts verschijnen eerst op de blog van Studio Lala, en nu ook hier. Enjoy!

Je kan alle "do's and dont's" blogposts terugvinden onder categorie 'huwelijk do's and dont's'.

I want to share some love!

Ik fotografeerde vorig weekend mijn 150ste huwelijksfeest, en dat zette me aan het denken. Welke feestjes zinderen nog steeds na? Welk koppel leek het meest te genieten van het hele gebeuren? Wie drukte hun eigen stempel op het feest van hun leven? Ik ga nu natuurlijk geen top tien online gooien. Maar wil jullie wel verwennen met een paar tips die zeker nuttig kunnen zijn voor degenen die de sprong gaan wagen. Van het voorbereidend gesprek en het van nabij volgen van het koppel op de grote dag tot aan de nabespreking en de aflevering van het album; ik mocht al 150 keer ervaren hoe het feest van hun leven effectief hun leven verandert.


Valerie&Valerio584.JPG

Het recept voor een perfect huwelijksfeest bestaat natuurlijk niet. Gelukkig maar, anders zou ik al zoveel identieke feestjes gefotografeerd hebben, en zou mijn job een pak saaier zijn. De tips die ik hieronder meegeef schrijf ik vanuit mijn ideaalbeeld van een fantastische dag. Ze zullen mogelijks niet voor iedereen evenveel waarde hebben. Maar ik hoop dat je hier en daar toch wat kan inspireren. Uiteraard zijn sommige tips zijn gerelateerd aan fotografie/video, omdat ik op dat gebied de meest geschikte persoon ben om daarover te preken. Maar mijn belangrijkste reden dat ik deze blogposts schrijf, is dat jullie nét dat beetje meer kunnen genieten van jullie eigen grote dag.
Mijn eerst tip begint bij de eerste stap, je verloving (of hoe je dat zelf beschrijft). Later gaan we verder in op het zelf plannen van een (DIY-) wedding, de huwelijksdag zelf, de fotosessie,...



We're engaged!

Zoek hulp

Je kan best, en zeker als je veel zelf wil doen, meteen een hulplijn inschakelen om te helpen met de voorbereidingen. Denk aan vrienden die al getrouwd zijn, je broers/zussen, of je weet misschien al wel wie je als getuige wil vragen? Zij zijn vaak ook meteen bereid om enkele taken te verlichten, of om samen met jullie op zoek te gaan naar de juiste leveranciers en ideetjes. Maak het gezellig, haal er een paar glazen wijn bij. Wees maar zeker dat ze het een eer vinden als ze een belangrijk deel van jullie dag mee mogen uitschrijven.

Een huwelijksfeest plannen is niet voor watjes. Als je een bedrijfsfeest of een ander feest van die schaal zou moeten plannen, zou je dat waarschijnlijk niet met z'n tweetjes doen op een paar vrije zaterdagen, of wel?

Wacht niet te lang met het vragen van hulp (zoals zovelen: de dag/week voor het huwelijk, als de stress onhoudbaar wordt). Het onmogelijk om hen voldoende op de hoogte te brengen van alle kleine details waar je de voorbije maanden van hebt wakker gelegen. De tijd is dan vaak ook te kort om jullie echt te verlossen van bepaalde verantwoordelijkheden. Als ze vanaf het begin mee in het verhaal zitten, gaan de 'hulpjes' zich op de dag van het feest veel zekerder voelen in hun beslissingen om de dag te laten verlopen zoals jullie het gepland hadden.


Als je iets meer budget hebt, of erg veel belang hecht aan decor, kan je natuurlijk ook een weddingplanner of weddingvormgever inschakelen. Zij kunnen je bijstaan in de wow-factor en de sfeer naar een hoger niveau brengen. Scroll even verder door voor enkele links naar planners waar ik fijne ervaringen mee heb.


Verbeke Foundation

Verbeke Foundation

Kim+Edwin150.JPG

Blijf realistisch

Laat je niet verleiden tot een pinterest huwelijk. Wat veel koppels niet weten, is dat een groot deel van de foto's die je online tegenkomt niet genomen zijn op een echt huwelijk. Meestal gaat het om een gestylede fotosessie waarbij twee modellen in de meest ideale situatie worden gefotografeerd. Daarnaast zal je veel Amerikaanse feestjes tegenkomen, die georganiseerd zijn met Amerikaanse weddingplanners en hoge budgetten (lees: het vijfvoud van onze gangbare huwelijksprijzen). Dat creëert een vals beeld van wat mogelijk is. Hoe pak je dit dan wel aan? Je mag dromen, maar spreek vanaf het begin een duidelijk budget af.
Bekijk zo snel mogelijk hoeveel de grote kosten zullen bedragen, en ga eerst op zoek naar volgende onderdelen:

  •  zaal/locatie
  • eten en drinken
  • fotograaf/videograaf
  • muziek (dj, ceremonie...)
  • kledij

Van zodra die big spenders uit je budget geschrapt worden, heb je een beter idee van de mogelijkheden op gebied van ringen, uitnodigingen, pre-weddingshoot, decoratie, bloemen, visagie, kapper, weddingplanner/vormgever, vervoer... Probeer ook in dit lijstje te kijken wat jouw prioriteiten zijn.



Hulp waar je het niet verwacht

Zoals in het eerste hoofdstukje vermeldt, verwachten veel koppels dat alle organisatie volledig op hun schouders terecht zal komen. Er zijn echter een paar erg goeie 'huwelijksleveranciers' (een lelijk woord, maar het dekt de lading), waarvan koppels nadien komen vertellen zijn hoe veel steun ze hebben gehad (vaak op een onverwachte manier), of waar ik persoonlijk mee heb samengewerkt en waarvan ik kon voelen hoe gepassioneerd ze zijn door hun job. People who go that extra mile:

De lijst wordt ongetwijfeld nog aangevuld! Welk waren voor jou toppers van 'huwelijksleveranciers' en waarom? Share en inspireer anderen.

 

Lees hier deel 2: Make It Personal