Met hulp van Ine van Studio Lala waagde ik me aan een reeks 'echte' blogposts, per uitzondering met meer dan een paar begeleidende zinnetjes... De posts verschijnen eerst op de blog van Studio Lala, en nu ook hier. Enjoy!
Deel één van de reeks do's and dont's "I want to share some love" kan je hier lezen.
Make it personal
In de eerste plaats organiseer je een trouwfeest voor jezelf. Je wil er het huwelijksfeest van je dromen van maken, waar jullie persoonlijkheid tot uiting komt, en waar jullie zelf echt kunnen genieten zonder te veel verplichtingen. Maar uiteraard wil je ook je familie en vrienden een fijne dag bezorgen. Als de mensen waar je van houdt ook gelukkig zijn, is het feest namelijk dubbel geslaagd.
Daarom is het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Jullie als koppel, maar ook de gasten. Als iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn, zal er meer gelachen en gehuild, gedanst en geknuffeld, gepraat en geluisterd worden. Dán wordt het een feest dat iedereen zich nog zal lang herinneren.
Gastenlijst
Maar hoe zorg je hier nu voor? Nodig gewoon uit wie je wil!
Beslis vooraf hoe groot je feest mag worden, en hou je daaraan. Maak je gastenlijst op met behulp van hulpmiddeltjes als: “wie zou je meteen contacteren als er iets belangrijks gebeurt in je leven?” of “waarom wil je dat die of die erbij is?”. De tijd waarin ouders alleenheerschappij hebben over de gastenlijst is voorbij. Zeg maar dat Myra dat gezegd heeft. Een receptie met alleen maar gasten die jullie niet kennen (en die ook alleen maar komen uit verplichting) is zo jaren ’90!
Hou er rekening mee dat iedereen met je wil komen praten en je wil gelukwensen. Dat wil je natuurlijk zelf ook. Maar als je bedenkt dat je een hele dag op je benen staat op je huwelijksdag, lijkt het idee om ‘s avonds nog met 200 mensen een praatje te slaan net iets minder aantrekkelijk. Niet iedereen is daartoe in staat! Zet daarom kwaliteit boven kwantiteit. Hou je lijstje zo kort mogelijk zodat je echt quality time op je feest kan beleven. Je kan met 40 van je meest favoriete mensen die zich op en top amuseren een leuker feest vieren dan met 200 gasten die het niet met jullie kunnen mee beleven.
Unieke accentjes
De decoratie van je huwelijk hoeft niet enkel uit vaasjes met bloemetjes te bestaan. Juist hier kan je echt je eigen stempel op drukken. Een stempel die beleving creëert voor familie en vrienden wordt vaak hard geapprecieerd. Hierbij enkele leuke ideetjes om te integreren in je feest die bovendien een persoonlijke “touch” geven. Ze zullen zorgen voor sfeer, decoratie en zelfs een praktische toets. Klik even op de links voor meer ideetjes!
- tafelnummers/aanduidingen: maak gebruik van iets dat past bij jullie persoonlijkheden. Als jullie veel reizen kan je gebruik maken van je oude vliegtickets. Of maak foto’s waarbij je zelf nummers vasthoudt op gekke manieren. Verras je gasten met raadseltjes waarmee je gasten op zoek moeten gaan naar hun tafel…
- gastenboek: Dit kan een boek zijn waar reeds foto’s van jullie in staan of een boek met polaroidfoto’s van de gasten waar ze een boodschap bijschrijven. Wat meer ‘out of the box’ ideetjes zijn een gesigneerde wereldbol, een tuinbank waarop men tips kan schrijven…
- rijst en confetti? Beter nog: sprinkles, mini-pomponnetjes, zeepbellen, margrietjes, gedroogde lavendel, sparklers, krantensnippers… Wat past het beste bij jullie als koppel?
- ijsbrekers: De trend van de wegwerpcameraatjes is ondertussen ook voorbij, veel leuker zijn potjes op de tafel met kaartjes met gekke gespreksonderwerpen, vragenlijstjes waarop de gasten vragen over jullie als koppel moeten invullen(“hoe moeten we onze kindjes noemen?”), opdrachtkaartjes voor smartphone fotomomenten (“fotografeer iemand die niet kan dansen”), een bordje met jullie persoonlijke instagram hashtag, een tafel met gezelschapsspelletjes voor niet-dansers…
- foodtrucks: in plaats van een eindeloos menu (waarop toch meestal de zelfde klassiekers terecht komen), zijn foodtrucks een nonchalanter alternatief met veel variatie, en ze zien er vaak nog leuk uit ook!
- ceremonie backdrop: Een Amerikaanse traditie die ook naar hier overwaait. Voor ceremonies in de tuin zijn ze vooral handig om aandacht naar bruid en bruidegom te trekken. Het zorgt bovendien voor een mooie ‘omkadering’ voor de foto’s. Van een simpel kanten gordijntje tot zelfgebouwde houten constructies en alles tussenin.
Planning
Geen ontspannen feest zonder een goede planning! Heel eenvoudig: tel overal een uurtje bij. Een planning waarbij er elk half uur weer wat nieuws op het programma staat, is niet realistisch, en zorgt ervoor dat je gasten zich als een kudde schapen voelen. Wat vaak onderschat wordt:
- gelukwensen: Bij het buitenkomen na de ceremonie in de kerk of het gemeentehuis, aan het begin van de receptie, je zal minstens 1 keer de hele groep moeten zoenen. Maar daar blijft het niet bij (gelukkig!). Je wil er natuurlijk ook een klein babbeltje tussen krijgen, en dat duurt altijd veel langer dan je denkt. In de kerk of in het gemeentehuis zitten vaak meer mensen dan verwacht, en voor je het weet ben je -in alle extase- een uur verder.
- familiefoto’s en koppelfoto’s: Als je graag familiefoto’s wil, bedenk dan vooraf welke combinaties je wil laten fotograferen, en bespreek dit met de fotograaf en de familie. Als je hier geen grenzen aan stelt, komt namelijk elke tante aan de mouw van de fotograaf trekken voor een foto met die nonkel en dat neefje (en als beleefde fotograaf is het soms moeilijk weigeren). Voor de koppelfoto’s trek je best minimum anderhalf uur uit exclusief verplaatsingen. Als je de mooie ontspannen foto’s wil die in de portfolio’s van pro fotografen te zien zijn, is daar genoeg tijd voor nodig.
- klaarmaken: haar, make-up, aankleden… voorzie genoeg tijd zodat de rest van de dagplanning perfect kan verlopen. Probeer er indien mogelijk voor te zorgen dat de kapster/visagiste aan huis komt. Dit zijn echte genietmomentjes, zorg ervoor dat ze zeker deel uitmaken van je mooie dag!
- verplaatsingen: Verplaatsingen vermijden door alles te laten doorgaan op één locatie is de ideale situatie. Zelfs als je enige verplaatsing over een landweggetje gaat: de kans is groot dat er een tractor voor je rijdt. Om nog maar te zwijgen over files. Is het toch nodig, best niet aan denken :-)…
- “Ik moet nog snel…”: zorg ervoor dat alles wat de dag voordien gedaan kan worden, ook gedaan is. Als er de dag zelf nog details geregeld moeten worden, is de kans groter op fouten en ergernissen, want je hoofd zal er niet naar staan. Lees de eerste “do’s en dont'”s blogpost over hulp inschakelen en delegeren! Vertrouw op je ‘hulpjes’, en durf streng te zijn als je merkt dat hun taken niet worden uitgevoerd ondanks duidelijke richtlijnen.